· 

2018 - de regie ligt voor het grijpen

De meeste geleerden zijn het erover eens dat de economische dip achter de rug is, in het 'rijke' gedeelte van de wereld groeit de bevolking hard die ook meer te besteden krijgt. Het vertrouwen in de economie groeit, de restaurants zitten weer vol en we gaan weer massaal op vakantie. Huizen verwisselen ruim boven de vraagprijs van eigenaar en zijn al verkocht voordat het bord in de tuin staat. Niets staat een economisch topjaar in de weg en dat willen wij ondernemers maar al te graag horen.

 

Toch zal er in 2018 iets extra's gevraagd worden van u als ondernemer, want de kaarten worden in veel markten opnieuw geschud de komende jaren. In veel food & agri business wordt heel duidelijk zichtbaar dat relevante spelers in de markt elkaar gaan versterken om serieuze partners te zijn zowel voorwaarts als achterwaarts in de keten. In de sierteelt gaat dit ook gebeuren zeker nu steeds duidelijker wordt dat Royal Floraholland voorlopig nog bezig is met achterstallig onderhoud door een half uitgevoerde fusie. Koplopers in de markt zullen er niet op wachten en gaan op zoek naar een partner die meekan in het tempo. Een partner zonder overtollige ballast maar voorzien van de juiste skills om een breed koperspubliek (lees: consument) te bereiken.

 

Gezien de groeiende buitenlandse interesse in de Nederlandse tuinbouw ligt het voor de hand dat een internationale speler met met een groot consumentenbereik zijn kans schoon ziet. Schitterende producten met échte verhalen erachter zijn eenvoudig in de markt te zetten. Naast een hoge potentiele verkoopmarge levert het ook nog eens een groen imago op, een mooie bijvangst die misschien wel net zo zwaar weegt. Met deze kennis, die u voor uw gemoedsrust ook als aanname mag beschouwen, is het makkelijker 'out of the box' denken over hoe de sierteeltsector er tussen 2020 en 2025 uit zou kunnen zien. Hoe lang is de keten dan nog en wordt er nog steeds geproduceerd zonder dat de vraag bekend is? In een tijd waarin we circulair willen produceren met een minimale footprint is het toch van de gekke dat we maar raak blijven produceren zonder dat we weten voor welke klant we bezig zijn.

 

In 2025 loopt 80% van de afzet van bloemen niet meer via het traditionele verkooppunt maar via big-box retailers en georganiseerde bloemistenketens. Veredelaars en kwekersorganisaties met een breed consumentklaar productenpakket vullen de orders in en zorgen voor de logistieke operatie. Stuk voor stuk stabiele partijen die elkaar in leven laten en hun consument centraal zetten in de keten. Voor de overige 20% zal via daghandel op een digitaal platform dagelijks gehandeld worden, een transactie die nog het meest te vergelijken is met een aandelenbeurs. Op deze spotmarkt wordt kleinschalig zaken gedaan om de overige 20% van de productie een plek te geven.

 

Vraag blijft staan wie die regisseursrol gaat pakken in de markt. Als Regista moet ik u dit antwoord nog schuldig blijven maar de romanticus in mij hoopt dat Royal Floraholland het ondanks het achterstallige onderhoud voor elkaar krijgt om zowel de koopkracht als het aanbod binnenboord te houden. Niet vanwege een tarievenstelsel of mooie beloftes maar door een up-to-date marktplaats te zijn die veel dichter bij de consument staat.