· 

Van inspiratie tot innovatie. Keep it simple!

 

Inspiratie is de basis voor vernieuwing die hard nodig is om uw bedrijf te laten groeien. Trendwatchers en futurologen lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten en spiegelen ons graag de toekomst voor tijdens events of op social media. Amazon, Google en Alibaba bepalen straks ons leven of u het nou leuk vind of niet. Hoeveel lichtjaren die toekomst nog verwijderd is dat vertellen ze er niet bij maar u bent maar vast gewaarschuwd.

 

Het is goed om u te laten inspireren en zeker ook om verder te kijken dan uw eigen bedrijf maar een goed filter is wel nodig om het concreet en toepasbaar te maken voor de korte termijn. Inspiratie is net zo goed ook dichterbij huis op te doen. Denk aan succesvolle collega ondernemers die u al jaren kent en waarmee u een klik heeft en leg uw uitdagingen op tafel. Wellicht geven zij u de inzichten waar u morgen al wat mee kunt, want iedere ondernemer komt dezelfde uitdagingen tegen.

 

Of het nu om een nieuw product of een nieuwe dienst gaat, zonder te vernieuwen staat uw bedrijf stil in ontwikkeling en bent u rijp om ingehaald te worden door uw concurrenten. Toch blijkt in de praktijk dat meer dan 60% van alle nieuwe producten of diensten niet slaagt door een gebrekkige voorbereiding of verkeerde verkoopstrategie. Hoe veelbelovend en doordacht het ook was, hoe goed het ook aansloot op de huidige trends en hoe positief de eerste resultaten ook waren. Als een product niet onderscheidend genoeg is of een nieuwe dienst onvoldoende meerwaarde biedt dan sterft het onherroepelijk een vroege dood.

 

Toch is vernieuwing één van de belangrijkste voorwaarden voor groei van uw bedrijf. Hierbij bedoel ik niet omzetgroei maar groei in winstgevendheid. U zult dus op zoek moeten blijven naar inspiratie om die groei te verwezenlijken. Probeer niet het succesverhaal van uw inspirator te kopiëren en laat u ook niet leiden door die concurrent die klanten bij u wegtrekt. Vernieuwing is een proces dat continue op de achtergrond onder de aandacht moet zijn. Denkend vanuit uw klant en passend bij de missie en visie van uw bedrijf. Door zeker gebruik te maken van inspiratie vanuit andere sectoren maar vooral door het niet onnodig moeilijk te maken. Ga niet op zoek naar het ei van Columbus maar hou het dicht bij uzelf en uw bedrijf.

 

De meest succesvolle bedrijven groeien dan ook doordat ze met betere oplossingen komen voor hun huidige klanten. Door het service niveau verder te verhogen of door een verbeterde versie van het huidige product in de markt te zetten. Hieraan zitten vele voordelen maar de belangrijkste is dat u niet op zoek hoeft naar nieuwe klanten. Nieuwe klanten komen vanzelf wel als uw huidige tevredener geworden zijn.

 

Het klinkt o zo simpel maar vernieuwingen stranden vaak omdat uw beoogde klant het niet begrijpt. Niet omdat die klant zo dom is maar omdat de innovatie blijkbaar niet voldoende aansluit bij zijn behoefte. Stel uzelf bij uw innovatie de volgende vraag. Kan ik in één zin uitleggen wat mijn innovatie de klant direct zal opleveren? Als die zin kort en krachtig te formuleren is dan voorspel ik u een succesvolle innovatie. Lukt dat niet dan is de kans groot dat uw idee in de praktijk niet zal aanslaan.

 

Keep it simple dus en gebruik de trial and error methode bij uw trouwste klanten. Onderga met die klanten de onvermijdelijke kinderziektes zodat u beslagen ten ijs komt als die testen zijn doorstaan. Twijfelt u nog na deze testfase? Niet innoveren maar terug naar de tekentafel want de meeste kosten aan mislukte innovaties worden gemaakt na de introductie en niet ervoor.