· 

Digitaal maar toch persoonlijk.

De toekomst is digitaal dat is geen nieuws. Online worden aankopen gedaan, contacten onderhouden en vriendschappen gesloten. 3D printers bouwen straks onze huizen en digitale gezondheidszorg zal vele afdelingen in ziekenhuizen overbodig maken. Iedere dag komen vele nieuwe technische snufjes op de markt die het leven makkelijker maken.

 

 

Digitalisering heeft vele voordelen en is meestal gericht op gemak. Boodschappen doen vanuit je luie stoel en middels een ‘tikkie’ een voorgeschoten bedrag via de app terugbetalen. In contact komen met duizenden mensen via de digitale snelweg is supersimpel en wordt door veel bedrijven dan ook steeds beter benut.

 

Toch is ‘in contact komen’ via internet iets wezenlijk anders dan een wezenlijk gesprek voeren met een klant of prospect. Aantallen likes, retweets en volgers zijn makkelijk meetbaar en worden als graadmeter gebruikt om marketingsucces te claimen. Ik begrijp de marketeers goed, want het is makkelijk scoren maar het zegt niets over de commerciële follow-up.

 

Gebruik de online mogelijkheden optimaal om uw merk te laden en zichtbaar te zijn maar vergeet niet dat uw klanten andere aandacht vragen. Klanten verwachten dat u ze begrijpt en dat u hun problemen oplost. Niet alleen door dagelijks berichten te posten maar ook door zo af en toe een uurtje tijd te maken om de business face-to-face te bespreken. Vraag eens door in een gesprek hoe de zaken ervoor staan en waar ruimte voor verbetering is. Ook face-to-face kan prima digitaal via Skype of Facetime maar dat hoef ik u vast niet te vertellen.

 

Wat tijd en persoonlijke aandacht dus, van mens tot mens. Er is een generatie oud aan het worden die niet anders gewend was en gruwelt van een mailbox of social media. Als ze iemand wilden spreken stuurden ze een brief of pakten de telefoon voor een afspraak. Deze generatie voelt zich al jaren buitenspel staan in de digitale wereld die zo snel gaat dat het niet bij te houden is. Dat deze generatie voor een groot gedeelte wel verantwoordelijk is voor de economische positie van Nederland in de wereldmarkt wordt nog wel eens vergeten.

 

Maar er komt ook een generatie aan die de waarde van persoonlijk contact nog nauwelijks kent en versteld zal staan van het effect ervan. Hoe bijzonder (#wtf!!) als iemand een persoonlijke vraag stelt via social media om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen. Het bericht zal ongemakkelijk ontvangen worden maar veel impact hebben als u de juiste toon aanslaat.

 

Een persoonlijk verhaal online delen is misschien wel de beste manier om échte aandacht te krijgen van een breder publiek. U onderscheidt zich namelijk pas echt als u uw verhaal vanuit uw gevoel vertelt. Sterke sprekers kunnen vloggen maar ook geschreven komt een persoonlijk verhaal ijzersterk over mits authentiek. Het geeft uw publiek (vaak veel meer dan alleen klanten) een inkijkje in uw leven en waarom u doet wat u doet. Als u die authenticiteit kan doorvertalen in de missie van uw bedrijf dan voorspel ik u niet alleen klanten maar fans voor het leven.

Zet voor uzelf eens op een rijtje welke bijdrage u wilt leveren aan deze wereld. Waarom staat u iedere dag op en wat doet u het liefst. Is dat in lijn met wat u voor uw klanten bijdraagt aan hun succes? Dan bent u klaar voor het delen van uw persoonlijke verhaal en kunt u alle likes, retweets en volgers tellen maar let vooral op wat het met uw klantenportefeuille doet.