· 

Groeien met de juiste aandacht.

 

Als voormalig kweker en als bedrijfseigenaar weet ik veel over het begrip groei. Niet alleen hoe een plant groeit maar ook hoe je je bedrijf kunt laten groeien. Om eerlijk te zijn is de vergelijking tussen een plant en een bedrijf makkelijk te maken. De algemeen bekende stelling ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit.’ is wat mij betreft iets te kort door de bocht maar klopt voor het overgrote deel wel.

Zonder aandacht groeit er sowieso weinig, daar is iedereen het wel over eens. Maar door uw aandacht goed te verdelen zal er pas echt goede groei gerealiseerd worden. Bij een plant moet zowel de watergift, het klimaat als de ziektebestrijding in balans zijn. Ook in uw bedrijf geldt dat alle facetten van uw business voldoende aandacht vragen.

In bedrijven wordt vaak veel aandacht besteed aan zaken die niet goed gaan. Klachten van klanten krijgen vaak meer aandacht dan de zaken die elke dag gewoon goed gaan. Of de klacht nu terecht is of niet. Zou uw personeel daar nu harder of zachter van gaan lopen? Besteed wat meer aandacht aan positieve zaken zodat verbeterpunten ook zichtbaar worden. Leg een complimentendatabase aan naast uw klachtenbestand, het levert extra motivatie, teamspirit en trots op binnen uw bedrijf.

Ook in het contact met uw klanten kunt u er vrij eenvoudig voor zorgen dat met een beetje aandacht uw relatie groeit. Door uw klant te danken voor een order die hij dagelijks doet of hem na te bellen of alles helemaal naar wens is afgehandeld. Het kost niks maar zorgt voor andere gesprekken dan de orderaanname, prijsvorming of klachtafhandeling die nu vaak de basis is voor het klantcontact. Het levert leuker contact op en een andere mindset bij de klant wat weer helpt in het volgende gesprek.

Extra aandacht voor uw verdienmodel is het belangrijkste om te doen maar wat er in de praktijk te vaak bij inschiet. Doordat ondernemers en managers volop in de hectiek van de dagelijkse business opereren wordt dit onderdeel vaak als eerste vergeten. Tijd en focus om op vaste momenten aan de business te werken ontbreekt. Ideeën zijn er volop maar zitten ergens in het hoofd van de ondernemer. Begin eens om die ideeën, die altijd ineens opkomen en weer wegebben, te noteren in uw telefoon op een digitaal kladblok. En neem iedere maand een moment om ze wat meer uit te schrijven of weer te verwijderen. Het zal u verbazen hoe vaak ze het antwoord op uw strategische vraagstukken blijken.

Iedere ondernemer zegt standaard dat hij wil groeien, maar groeien is slechts één van de vijf strategische opties die u heeft. Denk na of u echt wilt groeien en of u de consequenties ervan inziet. Overweeg ook serieus of consolideren, slim krimpen, reorganiseren of stoppen niet beter bij u past. Als u een goed onderbouwde groeidoelstelling hebt in uw onderneming dan is het belangrijk om het de juiste aandacht te geven. Gebaseerd op uw toekomstvisie en passend bij uw kernwaarden en niet omdat uw klanten of concurrenten nu eenmaal groeien.

Het is namelijk niet moeilijk om te groeien in omzet, maar des te moeilijker om te groeien in winstgevendheid. Het is een logisch gevolg van de juiste aandacht geven aan mensen (zowel klanten als werknemers), marktsignalen en uw verdienmodel. Degene die zijn aandacht het beste verdeelt heeft de grootste groeikansen.