· 

Onderneem vanuit je passie

 

Ken je die ondernemers waarvan het lijkt alsof het allemaal vanzelf gaat? Die geen stress kennen en die altijd de wind mee lijken te hebben? Iedereen kan er zo een paar opnoemen en er een beeld bij vormen. Toch zijn het juist die ondernemers die vaak door schade en schande wijs zijn geworden. Ik weet er inmiddels alles van als ondernemer met een burn-out achter de rug. Een burn-out die voor iedereen inclusief mezelf als een totale verrassing kwam maar achteraf prima te verklaren is en me veel inzichten hebben opgeleverd over mijn ware drijfveren en passie.

 

Ondernemers die ondernemen vanuit hun passie zijn in staat om hun energie optimaal in te zetten in het bedrijf en dit ook over te dragen op de mensen om hen heen. Het delen van je passie geeft een andere drive in je organisatie waardoor alles en iedereen voelt waar het om gaat. Natuurlijk zal er hard gewerkt en resultaten geboekt moeten worden maar het voelt heel anders als je je passie deelt met je medewerkers. Als je het goed overbrengt zul je zien dat je medewerkers jouw passie begrijpen, zelfs overnemen en uitdragen naar collega’s. Het zorgt voor een betere werksfeer, hogere productiviteit en betere kansen op de arbeidsmarkt in de zoektocht naar nieuw talent.

 

Ook richting klanten werkt het net zo. Wanneer klanten weten dat de passie van jouw bedrijf is om voorloper te zijn in de nieuwste technologieën, dan trekt dat innovatieve klanten. Staat je bedrijf bekend als maatschappelijk verantwoord dan zul je zien dat je er klanten mee aantrekt die dat ook aanspreekt. Ik hoef niet uit te leggen dat dit betere klantcontacten oplevert die minder energie kosten en meer commerciële potentie.

 

Wat je passie ook is en in welke branche je ook zit, het is geen belemmering om er iets mee te doen. Een passie voor gezonde leefstijl, sport, muziek, jeugd, snelle auto’s van alles is mogelijk en te verwerken in je bedrijfsstrategie. Het maakt je herkenbaar voor klanten en als het vanuit jezelf komt geeft het ook nog eens een mooi persoonlijk verhaal dat altijd aanspreekt. In een steeds digitalere wereld is een persoonlijk tintje een extraatje dat steeds belangrijker wordt.

 

De kunst is om goed te bepalen waar je passie ligt en dit te vertalen naar je commerciële propositie. Eentje die niet alleen onderscheidend is maar ook daadwerkelijk meerwaarde toevoegt voor je klant. Onderscheidend vermogen heeft iedereen, want iedereen is anders. De vraag is of je jezelf zo centraal durft te stellen in je bedrijf. Die meerwaarde zit heus niet altijd in een scherpere prijs of een beter advies. Het kan al zitten in een leuker klantcontact door een gedeelde passie.