· 

Vaar je eigen koers in 2019, ook bij storm tegen.

De brexit gaat allesbepalend zijn en anders wel het gebrek aan goed personeel in 2019. De privacy wetgeving heeft een hoop geld gekost in 2018 en in 2017 was de koers van de Roebel dusdanig dat de veel markten instortten.

 

Iedere ondernemer die al een aantal jaren meeloopt kent de uitdagingen van het ondernemerschap. Goed personeel vinden en behouden is een kunst op zich. Veranderende wet- en regelgeving zorgen nogal eens onverwachts voor extra werk en kosten. Economische factoren zorgen voor snelle groei of een jaar in de overlevingsstand. Vele factoren spelen mee en zorgen voor grote schommelingen in bedrijfsresultaten waardoor het lijkt of geen enkel jaar gewoon volgens plan verloopt.

 

Succesvolle bedrijven slagen erin om de afhankelijkheid van de externe factoren zoveel mogelijk te beperken en boeken juist stabiele maar groeiende resultaten. Niet dat deze bedrijven niet met die factoren te maken hebben maar door beter te anticiperen op veranderingen en de kwetsbaarheid van de organisatie continue in de gaten te houden.

 

Door jaarlijks uw bedrijf op de belangrijkste pijlers te toetsen wordt snel duidelijk hoe weerbaar uw bedrijf is voor invloeden van buitenaf. Deze invloeden zijn niet altijd voor 100% te voorspellen maar komen nooit uit de lucht vallen voor ondernemers die in staat zijn verder te kijken dan hun eigen bedrijf.

 

Het loont om regelmatig uw mensen een eenvoudige SWOT analyse uit te laten voeren op uw markt en organisatie. Hierdoor zult u beter zicht hebben op zowel de kansen als de bedreigingen die op de loer liggen. Groeien in resultaat kan door nieuwe kansen te pakken maar net zo goed door het afwenden van bedreigingen.

 

Laat uw key-medewerkers meedenken in de kansen en bedreigingen die ze zien. De échte verkopers en marketeers zullen voldoende kansen zien en die roepen ook meestal het hardst. Maar geef de ICT’ers en boekhouders ook de mogelijkheid om hun inzichten te geven. Juist zij zullen nuttige input geven als het gaat om het creëren van stabiliteit in de organisatie.

 

Uiteindelijk zal je als ondernemer nog steeds zelf de knoop doorhakken maar hoe lekker is het als het beste idee vanuit je eigen team komt. Ga er open in, geef mensen vrijheid en ruimte om ideeën te ontwikkelen, het zal je sowieso loyaal en betrokken personeel opleveren. Dat is alvast een bedreiging minder.